Het belang van vitamine D … in elk seizoen

Ik hoor en lees ontzettend vaak zogenaamde gezondheidsweetjes die totaal geen steek houden. Onlangs hoorde ik er nog eentje over vitamine D …

Alleen in de winter?

Ik was bij een vriend op bezoek. Hij was wat aan het opruimen en nam een potje vitamine D vast dat op de kast stond. “Die zal ik maar opbergen, want met de zonnige dagen, krijgen we genoeg vitamine D binnen”, zei hij.

En ja, het volksgeloof wil dat je je vitamine D-supplementen mag opbergen als de winter voorbij is. Maar dat klopt dus niet …

+-50% uit zonlicht

De zon stimuleert inderdaad de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. We halen ongeveer de helft van onze behoefte uit zonlicht. De andere helft komt uit onze voeding. Maar ik zie vaak  mensen die ook in de lente en zelfs in de zomer – wanneer er voldoende zonlicht is – een tekort aan vitamine D hebben.

Drie voorwaarden

De zon heeft pas echt een invloed op de aanmaak van vitamine D als ze voldoende krachtig is, op meer dan 50% van je huid straalt, én haar stralen onder een hoek van idealiter 30 graden invallen. Ik hoef je niet te vertellen dat de situaties waarbij er aan die drie voorwaarden voldaan is, niet vaak voorkomen. Dus ook in de meest zonnige periodes van het jaar kun je een vitamine D-tekort opbouwen als je geen supplementen neemt.

Supplementen als alternatief

Nog een reden waarom je ook in de lente en de zomer beter vitamine D-supplementen inneemt? De eventuele zonnecrème die je op je huid smeert, beperkt het stimuleringseffect van de zon. Tenzij je beschermde kleding draagt en uit de zon blijft op de uren dat ze het sterkts is, is geen zonnecrème gebruiken meestal ook geen goede optie, want dat is een aanslag op je huid en je gezondheid. Blijf dus goed smeren en voorkom een eventueel vitamine D-tekort met WILDFIT™ te leven en indien nodig supplementen, want beide bieden je een goed alternatief voor de zon.

Waarom … daarom

Nu vraag je je misschien af of het dan zó belangrijk is om voldoende vitamine D aan te maken. Vitamine D speelt een essentiële rol in een aantal belangrijke processen in je lichaam. Ik zet er graag een aantal voor je op een rij:

 • Sterke beenderen en tanden
  Vitamine D vergemakkelijkt de opname van calcium door je lichaam. Zo krijg je sterke beenderen en tanden. Bij oudere mensen zorgt vitamine D er ook voor dat de beenderen voldoende kalk blijven bevatten, zodat die minder snel poreus worden en de kans op breuken verkleint.
 • Soepele en krachtige spieren
  Vitamine D heeft een positief effect op de soepelheid en kracht én het functioneren van je spieren. Bovendien verhoogt vitamine D ook je evenwichtsgevoel, waardoor je stabiliteit verhoogt.
 • Verhoogde weerstand
  Er zijn heel sterke indicaties dat vitamine D ook je immuniteit – je weerstand – verhoogt. Dat betekent dat vitamine D ervoor zorgt dat je minder vaak ziek bent.
 • Beter in je vel
  Er bestaan studies die aantonen dat vitamine D ook de aanmaak van serotonine – het gelukshormoon – stimuleert. Je voelt je dus beter in je vel als je genoeg vitamine D hebt.

Kortom, er zijn redenen genoeg om je vitamine D-gehalte het hele jaar door op peil te houden!

Meten is weten en als mensen op de juiste manier al hun benodigde vitamines en mineralen in hun lichaam opnemen, dan MOETEN zij een duidelijke en goed waarneembare verbetering van hun levenskwaliteit ervaren.

Groot aanbod aan supplementen

Zelf heb ik heel goede ervaringen met de supplementen die de firma “FreeChoise” (for your health) aanbied. Ik raad die supplementen dan ook altijd aan als na een meting blijkt dat er een tekort is. De reden? Het zijn kwaliteitsvolle supplementen van een echte vitaminespecialist en alles is aanwezig in de juiste verhouding!

Gezonde groeten

Hans

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.